Sunnyslope Sustainable Office Restoration

This project is a sustainable renovation of a modest existing office building in north central Phoenix. The building faces east towards Central Avenue, the main corridor of Phoenix.

The renovation project has transformed the stark, heat-generating site and building into a cool, multi-layered oasis that buffers the building from the movement and noise of the street and creates a canopy that shades the building from the hot Arizona sun. The careful removal of unwanted exterior finishes eliminated need for major changes to the existing building shell. At the entrance of the building, a street-side courtyard composed of brightly colored, translucent eco-resin panels shields against noise and provides usable outdoor space.

 

 

Photo Credit: Bill Timmerman

Downtown Lincoln Family YMCA Remodel

The Lincoln Family Downtown YMCA consists of a major renovation, exterior addition and upgrade to the existing YMCA including renovation of the residential tower. A new major entry canopy along 1st Ave provides the YMCA with a more welcoming and dynamic presence in downtown Phoenix.

The project includes a hotel tower on 5 floors, fitness center on 3 floors, teen center & after school program, and YMCA headquarters offices. New multipurpose rooms, locker rooms, cafe, lobby, registration areas, and administrative offices were provided in addition to the new fitness areas.

Special challenges: Code upgrade of building 40+ years of age, design for phasing to allow continued operation during construction. Design provided for alternative access for use of the facility throughout construction.

  • 4 Phases, new construction & renovation
  • New signature entry & major streetscape image
  • Maintained continuous operation during construction

 

 

Photo Credit: Bill Timmerman

Images Salon

Images Salon & Day Spa had occupied an outdated space in downtown Chandler for years. When they decided to move to a new location, they asked MIAA to design the new space that would represent a more contemporary image and help bring in new clients.

The new salon is located in a recently renovated former bank building (also by MIAA) and takes advantage of the good condition of the existing structure by exposing the roof structure and creating a lofty feel. The project was built on a limited budget and the simply constructed hair stations and reception desk are built in such a way that they could be removed and relocated to another space if need be. The entire space is accented by one very bright wall that is coordinated with the salons logo. The space features a waiting area with retail, 6 hair stations, shampoo area, nail tech area and 3 spa rooms.

 

 

Photo credit: Bill Timmerman